" תהיה יצירתי "...פנה מנהל הבנק אל גדי,לקוח שלי מזה שנים רבות בישיבה דחופה שהתקיימה במשרדו של המנהל. גדי ,בחור שרירי וחסון ,בעל מפעל מתקדם לעיבוד שבבי,התכווץ בכיסאו כילד שנינזף קשות. הרקע לפגישה החל שנה קודם. גדי קיבל הזמנת ייצור גדולה מחברת היי טק ידועה באזור.ההזמנה הייתה בהיקפים גדולים אשר הצריכו הרחבה פיזית של המפעל, רכישת מכונה חדשה והשקעות אחרות בעלות כוללת של שני מיליון שקלים.בנוסף נדרשה הרחבת מסגרת האשראי להון חוזר במיליון שקלים נוספים. גדי לקח הלוואות מהבנק ומקרן בערבות מדינה והגדיל את מסגרת האשראי תוך מיצוי כל הביטחונות האפשריים כולל חסכונות ושעבוד מחצית הדירה. לאחר שנה שנראתה כשנה המוצלחת ביותר של המפעל מאז הקמתו,התמוטטה חברת ההיי טק ונסגרה תוך כדי השארת חוב של מיליון שקלים למפעל. ההלם היה נוראי. הבנק שבימים רגילים היה מתוק מדבש,איים לממש את הביטחונות ולצמצם את מסגרות האשראי. " גדי.. " פונה אליו מנהל הבנק .. " אם עד מחר אתה לא מכניס לחשבון חצי מיליון ₪ אני מגביל את החשבון ומממש את הביטחונות.. " . גדי חיוור כמו סיד עונה לו " אין לי.. כל המפעל, החסכונות שלי והדירה כבר משועבדים ". " תהיה יצירתי " אומר מנהל הבנק לגדי " תהיה יצירתי ....".גדי לכשעצמו,מומחה בתחומו,בעל ידע טכני ויצירתיות טכנולוגית בעלת מוניטין,מייעץ מידי פעם לאנשי מקצוע מובילים, נקלע למצב חירום עם כללי משחק שונים מאלה שהכיר כל חייו. יצאנו מהבנק בהרגשה קשה. גדי תיאר את המצב כיום הדין. כל מה שבנה במשך 25 שנים עומד להתמוטט תוך שעות. ישבנו בבית קפה די שותקים. מכל הלקוחות כבר הקדמנו את התשלומים,הגענו להסדרי פריסת חובות עם כל הספקים,גירדנו כל סכום כסף אפשרי ובצענו מהלכי ייעול מהירים כולל פיטורי מספר עובדים.תוך ימים הצליח גדי להשיג גם מספר עבודות חדשות כולל מקדמות, אבל כל זה לא הספיק. " דודה חנה " אומר לי פתאום גדי... דודה חנה היא קרובת משפחה די רחוקה. נפגשים רק בחתונות או הלוויות. אלמנה מזה שנים. גרה בכפר סבא ונחשבת במשפחה כאחת שיש לה כסף מפוליסת ביטוח החיים וזכייה בתביעת רשלנות לאחר מות בעלה בתאונת עבודה. את דודה חנה ראה גדי בפעם האחרונה לפני יותר מחצי שנה, אבל כבר בשעה ארבע אחרי הצהרים מצאתי את עצמי שותה קפה אצל הדודה חנה במושב ידוע במרכז הארץ. גדי תיאר לדודה חנה את המצב, ומבלי להיכנס לפרטים,דודה חנה העמידה לגדי הלוואה בסך 250 אלף ₪ וערבות על סכום זהה בנוסף. גדי ניצל בזכות הדודה חנה ובזכות הדרישה לפתרון יצירתי שאינו עולה בקנה אחד עם על הפתרונות המקצועיים שהועלו במהלך המו"מ האינטנסיבי עם הבנק.
מהי יצירתיות ?
נראה לכאורה,כי הדרישה ליצירתיות עומדת מולנו בעיקר בשני מצבים, האחד ברגע של מצוקה,משבר או איום שהם בדרך כלל פתאומיים,לא צפויים והתגובה חייבת להיות מהירה. המצב השני אולי נוח יותר,נותן לנו זמן למחשבה וכולל בתוכו מהלכי תכנון אסטרטגי לפיתוח וצמיחת העסק. כך או כך,בשני המצבים אנו נדרשים לתת תשובות ופתרונות שונים. כאשר פונים אלינו בדרישה להיות יצירתיים,כנראה שכל הפתרונות שהוצגו אינם מרשימים בלשון המעטה,אינם יכולים להביא למפנה משמעותי ואולי אם נתאמץ יותר, נוכל לשפר את התוצאה ואף למצוא את הפתרון המיוחל.נשאלת אם כך השאלה, מדוע מראש אנו לא חושבים על כל האפשרויות ונוטים להציג פתרונות שטחיים בעוד שסביר להניח כי אנו מסוגלים ליותר? בנוסף שואל עצמו כל בעל עסק " האם אני מספיק יצירתי ? "...מאחר ויתכן כי היצירתיות ניתנה אך למתי מעט. התשובה מבחינתי היא כן !!!. אם אתה בעל עסק אתה מסוגל ויכול להגיע ליותר. כבר הוכחת יכולת התמודדות בלתי שגרתית עם אין ספור מטלות ופתרונות במגוון מצבים ותחומים,יש בך רוח יזמות ומוטיבציה רבה. אתה שורד בעולם מתפתח בקצב מואץ שבו רק ריצה מהירה מאפשרת לך להישאר במקום. כן,אתה יכול !. ולראיה, כמה פעמים בחייך העסקיים אמרת לעצמך " למה לא חשבתי על זה קודם... ". יצירתיות יכולה להיות מוגדרת על פני שלושה מימדים:
א. כמות הרעיונות- כאשר אנו נתקלים באיום או בעיה משברית, או עומדים בפני אתגר פיתוח או התייעלות, אנו נדרשים להציג פתרונות ורעיונות. בדרך כלל יעלו לדיון הפתרונות והרעיונות המיידיים. לכמות יש משמעות. היכולת להעלות כמות גדולה יותר של רעיונות או פתרונות לבעיה היא חלק מהיצירתיות.
ב. מחשבה מגוונת-לא פעם אנו נתקלים במינוי של מנהל בארגון המגיע מתחום שונה לחלוטין. מספרים לנו כי יתכן והמנהל החדש יכול לראות דברים חדשים מאחר וכל שאר המנהלים המקצועיים כבר שבויים בקונספט קיים. כאשר אנו נדרשים להעלות רעיונות או פתרונות לבעיות, חשובה ביותר הכמות אך לא פחות חשוב מכך היא מגוון הרעיונות והשוני בניהם. מגוון רעיונות הקשורים לאותה דרך יהיו פחות יעילים מאותו מגוון אך המטפל בדרכים שונות ובכיוונים שונים.
ג. להיות מקורי-לחשוב על משהו שעוד לא חשבת עליו.למעשה,כשדורשים ממך להיות יצירתי,פוסלים את מרבית הרעיונות שכבר העלית והם רעיונות בנאליים שיגרתים רק כדי לצאת חובה. " איך לא חשבתי על זה קודם " לא חייב להיות המצאת המאה. בדרך כלל מדובר על פתרון ישים ומציאותי. אבל משהו צריך לחשוב עליו...
דרכים לפיתוח יצירתיות
לא חייבים להיות במצב משברי על מנת לפתח יצירתיות. ניתן להציב משימות הקשורות לקידום וצמיחה של העסק. איך משפרים את התפוקה היצירתית?
א. תשקיע בעצמך- לוקחים פסקי זמן למחשבה, לבד עם עצמך. אפשר לזמן קצוב ומתוכנן,אפשר תוך כדי הליכה במסגרת אימון ספורט. הנחת היסוד כי יש באפשרותך למצוא פתרונות רבים למצבים שונים בחלקם יזומים. רק תתחיל להפעיל את הראש. אפשר לקחת סדנאות וללמוד דרכים שונות לתרגול מהלכי המחשבה ופיתוח היצירתיות. מומלץ להסתובב עם מחברת או מכשיר הקלטה על מנת לתעד כל רעיון רגעי שעולה בפתאומיות.
ב. סיעור מוחות- זה עובד ובגדול. אתה יכול להזמין יועץ עסקי,או עמית למקצוע,או כל אחד אחר שנראה לך כשיר ומוכן לאתגר. בחלק גדול מהמקרים שני אנשים יכולים להעלות יותר רעיונות מאשר אדם אחד.סיעור המוחות יכול לפתח כיוונים רבים יותר,לנתח רעיונות ופתרונות,לתרגל מצבים שונים ועוד. ניתן לערוך ישיבות עם העובדים עצמם. בחלק מהמקרים היצירתיות מתפתחת במיוחד כתהליך קבוצתי ובקבוצות חשיבה.
ג. לא להמציא את הגלגל-ברוב המקרים הפתרונות קיימים,צריך רק למצוא אותם. יש לחשוב על אותם רעיונות או פתרונות הניתנים להתמודדות וליישום. יצירתיות התורמת לייעול העסק או לצמיחתו יכולה להגיע ממגוון פעולות כאשר כל אחד מהם דורש יצירתיות סבירה ואפשרית. כיצירתיות יכולה להיחשב כל פעולה המעניקה ערך מוסף גבוה לעסק ולא כזו שמשנה את העולם.
ד. התמקדות- לאחר שנבחנו מספר חלופות,יש להמשיך ולפתח בעיקר את החלופה הנראית לנו מתאימה ביותר.החלופה שיש לה את היתרונות הרבים ביותר ואת הסיכוי הגבוה להתממש.במהלך ההתמקדות והפיתוח,יש להמשיך מידי פעם ולבחון את הרעיונות האחרים שנזנחו ולבדוק האם באמת העמיק הפער לטובת הרעיון הנבחר או שהפער נותר ללא שינוי. במידה והפער העמיק לטובת הרעיון הנבחר,גדל הסיכוי כי עשינו בחירה נכונה.חשוב ללמוד לעומק את הבעיה ולאסוף נתונים רבים ככל האפשר.
ה. אמונה ומציאות-מצד אחד לחשוב ולהאמין שאנחנו יכולים להתמודד עם משימות מורכבות ומאתגרות. מצד שני לחשוב שמישהו אחר,או המתחרים,יכולים להשיג תוצאות טובות יותר. לכן אף פעם לא לנוח על זרי הדפנה. להפנים כי תמיד ניתן להשיג תוצאה טובה יותר אם נשקיע יותר מאמץ. הפשרה היא אויבת היצירתיות. תהליך יצירתי אינו בהכרח ערובה לתוצאות מיידיות ,חלקו תהליך של ניסוי וטעייה.יש להתמיד ולא להתייאש.
ו. לקחת סיכון מחושב- מי שלא מנסה לא מצליח. לא לפחד מביקורת של אחרים,להבין כי קיים סיכוי לשיפור או הזדמנות אבל גם סיכון וכישלונות. יש להעריך את הנזק העלול להיגרם במידה והרעיון או המהלך נכשלים. במידה והנזק יכול להיות גבוה במיוחד או אף לאיים על העסק,יש לפנות לפתרונות אחרים.לא לפסול דיון ברעיון גרוע,במהלך הדיון יכולים להגיע רעיונות נוספים.
יישום יצירתיות בעסק הקטן
יצירתיות יכולה להתקיים בכל תחומי הפעילות של העסק הקטן:
א. שיווק- פיתוח מוצרים חדשים ואיתור שווקים חדשים הם יעדים מועדפים בישיבות ודיונים לפיתוח היצירתיות. ניתן למעשה לפתח ולהעניק ערך מוסף למגוון משתנים שיווקיים כגון: שיפור איכות המוצר ושירות הלקוחות. מיתוג מחדש ושיפור המוניטין,רעיונות לקידום מכירות ויחסי ציבור.שיפור והתייעלות מערך ההפצה והמכירות ועוד.
ב. כספים- לא לחכות למשבר. עסק קטן בדרך כלל רגיש ופגיע יותר לשינויים בשוק ולאירועים בלתי צפויים.יש לבדוק ולנסות לשפר את עלות וזמינות ההון,את תזרים המזומנים ואשראי הלקוחות. להשקיע מחשבה בחיזוק היציבות הפיננסית תוך תרגול תרחישים שונים העלולים להשפיע עליה.
ג. ייצור- תחום התמחותי הוא בעיקר פיתוח עסקי ושיווק.לעיתים קרובות אני מופתע מחדש עד כמה דיונים יזומים עם מומחים ובעלי מקצוע יכולים לייעל ולשפר את כושר הייצור. שיפור הציוד, קווי הייצור והמתקנים,שיפור מיומנות העובדים על ידי הדרכה, סדנאות, תרגול ומעקב.תכנון שיפור ועמידה בלוחות זמנים ועוד.
ד. ארגון וניהול- כאן ניתן לחלק את שיפור היצירתיות לשניים. בראש ובראשונה נדרשת השקעה בצוות הניהולי. הקמת קבוצות דיון לקידום נושאים ומשימות,קיום הדיונים באופן קבוע ורציני,שיפור היכולת הניהולית והיצירתית על ידי סדנאות,תרגילי חשיבה ועבודת צוות.החלק השני דן בעובדים: שיתוף העובדים ועידודם בתהליכי שיפור. רעיונות להתייעלות וקידום,הטמעת רוח יזמית ועצמאות מחשבתית תוך מתן תגמול לכל עובד התורם באופן אישי לקידום היצירתיות בכל תחום ותחום.
לסיכום: יצירתיות היא תכונה אשר קיימת באופן טבעי בחלק מאיתנו וכנראה קצת פחות בחלק האחר. יחד עם זאת ניתן ללמד ולפתח את היצירתיות בכל אחד ואחד. ניתן להחליט על תהליך מובנה, המטפל במשימות או בתחומים שונים של העסק מתוך מטרה לקדם ולפתח רעיונות ותהליכים שלא חשבנו עליהם עד כה.עצם ההחלטה יכול להניע תהליך חשוב ובעל ערך.